Zmaga v Hali Tivoli 75:73 in vodstvo 2:0 v finalu

Union Olimpija je slavila tesno zmago tudi na 2. finalni tekmi Lige Nova KBM nad Rogaško v Hali Tivoli z rezultatom 75:73. Oddaljena je zgolj še eno zmago do naslova DP.

Union Olimpija in Rogaška sta tudi na drugi finalni tekmi prikazali zanimiv obračun. Prvega so v Rogaški po podaljšku dobili Ljubljančani, ki so slavili tudi danes. Podaljška gledalci tokrat niso videli, so pa zato znova gledali razburljivo predstavo, ki jo je odločil Brandon Jefferson z "norim" metom za tri točke. Union Olimpija, ki je slabo izvajala proste mete, zadela pa 11 trojk, je tako še zmago oddaljena od 16. naslova prvaka in prvega po sezoni 2008/09, Rogaško pa v prihodnje čaka težko delo, če želi priti do svoje prve lovorike.

Prvi polčas je minil v igri, v kateri sta ekipi v serijah dosegali točke, malce uspešnejši pri tem pa so bili Ljubljančani, ki so prevladovali tudi v skokih (21:14, na koncu 36:30). Sam dvoboj so sicer bolje začeli Slatinčani, ki so povedli z 9:2 in 11:4, toda predvsem po zaslugi Nikole Jankovića in delnega izida 9:0 so jih gostitelji hitro ujeli in prehiteli. V 13. minuti je Olimpija prišla do dotlej najvišje prednosti na tekmi, ko je po trojki Jeffersona povedla s 25:16, toda slabši zaključek polčasa je gostom omogočil priključek pred zadnjima četrtinama.

Tadej Ferme je takoj v tretji četrtini s trojko poskrbel za 36:36, ekipi pa sta bili nato večino četrtine bolj ali manj izenačeni, ves čas pa v rahli prednosti domači košarkarji. Dobro minuto pred koncem so Ljubljančani spet pobegnili za osem točk na 52:44, v zadnjih deset minut pa nesli pet točk naskoka.

Ko je v 32. minuti Janković zadel za 60:50, je kazalo, da bodo zeleno-beli vendarle lahko lažje zadihali. Toda Slatinčani se niso predali, spet so praktično povsem izničili ljubljansko prednost in napovedali novo razburljivo končnico. Do te je tudi prišlo, saj sta bili ekipi do zadnjih sekund druga ob drugi. Petindvajset sekund pred koncem je Taylor Maurice Johns izenačil na 72:72, dobre tri sekunde pred koncem pa je odločilni met zadel Jefferson. Ta je s kakih osmih, devetih metrov vrgel za tri točke, žoga pa se je od table odbila v obroč za končnih 75:73. Gostje so sicer imeli nato na voljo še prosta meta Dragiše Drobnjaka. Enega je zadel, drugega pa namenoma zgrešil, a se namera ni izšla po željah Rogaške.

Pri domačih je bil s 16 točkami najboljši Jefferson, točko manj in 10 skokov pa je prispeval Janković. Pri gostih je z 19 točkami prednjačil Ferme. statistika

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: "Bila je zelo izenačena tekma s srečnim koncem za našo ekipo. Rad bi čestital igralcem za borbo. Mislim, da smo do rezultata 60:50, razen uvodnih minut, ko smo odigrali nekoliko preveč nervozno, igrali zelo dobro. Korektni smo bili na obeh straneh igrišča, predvsem smo bili dobri v obrambi, kontrolirali smo tudi skok. Po dobrem rezultatu smo nerazumljivo popustili in Rogaški ponudili priložnost, da izenači. Na koncu smo se izvlekli, pomembno pa je le to, da je rezultat 2:0. Vse ostalo je potrebno pozabiti, zdaj se moramo zbrati za nedeljsko tekmo. Rad pa bi tudi čestital Rogaški za neverjeten karakter in žilavost. Kapa dol nasprotniku. Zahvalil bi se skoraj polnemu Tivoliju za podporo. Užitek je igrati pred našimi navijači. Hvala za podporo."

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Rad bi čestital svojim igralcem za pogumno igro. Nesrečni poraz na prvi finalni tekmi jih ni potrl. Prikazali so maksimalno željo po zmagi. Ponovno smo nesrečno izgubili. Bolj kot poraz nas skrbi poškodba Djuranovića. Upamo, da bomo v nedeljo igrali v polni postavi in serijo vrnili v Ljubljano. Zahvaljujem se številnim Slatničanom, ki so nas spodbujali na današnji tekmi."

Video