Zmaga nad Krko 82:81 in uvrstitev v finale!

Union Olimpija je slavila tudi na 2. polfinalni tekmi Lige Nova KBM v Stožicah nad Krko 82:81.

Košarkarji Uniona Olimpije so prvi finalisti Lige Nova KBM. Vodilno ekipo rednega dela ter Lige za prvaka so premagali v dveh tekmah; v soboto v Novem mestu so zmagali po podaljšku, danes pa še v Stožicah z 82:81.

Union Olimpija se bo v finalu, ki se bo igral na tri zmage, pomerila z zmagovalcem dvoboja Zlatorog - Rogaška, kjer so po prvi tekmi v prednosti Laščani. Prva tekma finala je na sporedu 16. maja, glede na to, da so zmaji v Ligi za prvaka zasedli šele četrto mesto, pa bo imel prednost domačega terena Zlatorog oziroma Rogaška.

Za Ljubljančane je to triindvajseta uvrstitev v finale državnih prvenstev, prva v zadnjih treh sezonah. Najtrofejnejši slovenski klub, ki ima v svojih vitrinah petnajst pokalov za najboljšega v DP, je le trikrat v petindvajsetih sezonah manjkal v finalu, zadnji pokal državnega prvaka pa je osvojil leta 2009. Union Olimpija ima celo priložnost za 'dvojno krono', saj je februarja že osvojila Pokal Spar.

Sedemkratni državni prvak iz Novega mesta bo moral na jubilejno deseto uvrstitev v finale Lige Nova KBM počakati vsaj eno leto. Za Krko je tako konec najslabše sezone v zadnjih sedmih letih. Pohvali se lahko le s superpokalno lovoriko. V Ligi Nova KBM ima Krka izkupiček 26-8.

Podobno kot na prvi tekmi v dvorani Leona Štuklja tudi v Stožicah ni manjkalo drame. Union Olimpija je z izjemo uvodne minute vodila celo tekmo, najvišje v 25. minuti 57:39, na koncu pa je o zmagovalcu odločala ena žoga.

Gostje so po v zadnji četrtini krenili na vse ali nič. Naredili so nekaj neumestnih napak in grobih prekrškov, vseeno pa so počasi in zanesljivo topili prednost zmajev. V 33. minuti so se približali na 68:62, v 37. je bilo 75:72, minuto kasneje 76:75, dve minuti in pol pred koncem pa so izenačili na 77:77.

Odločilne koše za Union Olimpijo je dosegel Brandon Jefferson, najprej trojko za 80:77 ter nato dva prosta meta za 82:79. Union Olimpija je v zadnjem napadu zgrešila koš, enako pa tudi Krka oziroma Ronald Curry, ki je prodrl v raketo in bil s pol razdalje premalo natančen.

Udarna naveza Uniona Olimpija so bili tokrat Jefferson (19 točk, trojke 3:6), Mirko Mulalić (17 točk, trojke 3:5) ter Devin Oliver (16 točk, 10 skokov, 4 podaje), pri Krki pa sta največje breme nosila Curry z 22 točkami (trojke 4:6) ter Marko Luković (19 točk, 10 skokov). statistika

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: "Čestitam igralcem za uvrstitev v finale. Po pravici povedano smo izredno zadovoljni in veseli. Potrebno bo vse skupaj prespati, trdno stopiti na dve nogi, počakati na nasprotnika v finalu in se nanj dobro pripraviti. Današnji prvi polčas je bil odličen, tako v napadu kot obrambi. Tretjo četrtino smo dobro odbili napade Krke, zadnja četrtina pa je bila z naše strani katastrofalna. Popuščali smo iz minute v minuto in na koncu je odločila zadnja žoga. Menim, da je uvrstitev Uniona Olimpije v finale povsem zaslužena. Na koncu bi rad povedal, da je prav, da končnico sodijo najboljši slovenski sodniki, tako kot je bilo to danes, kajti obstaja razlika med agresivnostjo in igro, ki meji na poškodbe. Prav je, da so nas sodniki nocoj zaščitili."

Simon Petrov, trener Krke: "Zahvale moji ekipi. Prikazali so odlično in požrtvovalno košarko. Gledalci so lahko uživali. Velika zahvala našim navijačem. Tekma je bila dobra, dali smo vse od sebe. Videli smo, kaj se je dogajalo na igrišču in zakaj se je tekma tako zaključila. Užival sem v današnji košarki."