Zmaga na 1. finalni tekmi 89:87

Union Olimpija je na 1. finalni tekmi Lige Nova KBM po podaljšku premagala Rogaško v gosteh 89:87.

Union Olimpija se iz Rogaške Slatine vrača z zmago, do katere je prišla na vse prej kot lahek način, saj si jo je priigrala v podaljšku. Največ zaslug zanjo lahko v ljubljanskem taboru pripišejo Nikoli Jankoviću, ki je najprej priigral podaljšek, v njem pa dosegel koš za zmago ob zvoku sirene. To je bil sicer peti obračun Rogaške in Olimpije v tej sezoni in druga zmaga Ljubljančanov.

Gostje so tekmo začeli odločno, povedli so s 5:0, vseh prvih pet točk pa je dosegel Devin Oliver. Nato je Rogaška le zadela svoj prvi koš na tekmi, hitro pa je še z eno trojko vrnil Gregor Hrovat in semafor v prepolni dvorani ŠD Rogaška Slatina je kazal 8:2, zato je domača klop vzela minuto odmora. V nadaljevanju so Slatinčani strnili vrste in ujeli priključek z Olimpijo, slabe tri minute in pol pred koncem prve četrtine pa so prvič na tekmi povedli (13:12).

Na začetku druge četrtine so gostje iz slovenske prestolnice prednost povišali na +5, sredi druge četrtine na +8. Z delnim izidom 6:0 se je Rogaška v 18. minuti približala na 30:32, le nekaj trenutkov kasneje pa izenačila. Ljubljanska zasedba je s serijo 7:0 spet pobegnila, Darwin Davis pa je, ob zvoku sirene za polčas, zadel trojko za 35:39.

Podobno tekmo so gledalci v Rogaški Slatini gledali tudi v tretji četrtini. Ko je Olimpija dosegla nekaj košev, jih je tudi Rogaška, domača ekipa pa je v 19. minuti spet povedla (52:51). Pred zadnjo četrtino sta bili moštvi poravnani (55:55), napeto in izenačeno je bilo tudi v zadnjih 10 minutah, saj nobena ekipa ni želela tvegati. Izenačena igra se je nadaljevala vse do zadnjih sekund. V zadnjem napadu domače ekipe pred zaključkom obračuna je odgovornost prevzel kapetan Tadej Ferme in tri sekunde pred koncem zadel težek met pod prekrškom, zatem je Ferme zadel še prosti met.

V minuti odmora je Gašper Okorn s svojimi igralci sestavil načrt, ki je Olimpiji prinesel uspeh. Nikola Janković je dobil žogo, neovirano vrgel trojko in 0,33 sekunde pred iztekom časa zadel za izenačenje in podaljšek. Ferme je iz nemogočega položaja še poskušal, bil blizu uspeha, a žoga ni želela skozi obroč.

Čeprav je Rogaška podaljšek začela z dvema zadetima trojkama, prednosti ni uspela zadržati. Ljubljanska ekipa je v izdihljajih izenačila, junak tekme pa je postal Janković, ki je zadel ob zvoku sirene za zmago.

Prvi strelec tekme je bil igralec Rogaške, Darwin Davis, s 26 točkami, eno manj je dosegel kapetan Tadej Ferme, na drugi strani jih je prav tako 25 dosegel Devin Oliver. statistika

Union Olimpijo v petek, 19.5. ob 18.00 v Hali Tivoli čaka 2. finalna tekma. Vstopnice so že v prodaji. Vabljeni v legendarno Halo Tivoli!

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Odigrali smo dobro tekmo. V rotaciji se nam je poznala odsotnost Miha Fona. Nekajkrat smo imeli potek srečanja povsem v svojih rokah, a se je Olimpija borila in na koncu tudi nekoliko srečno prišla do prve zmage.

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: "Odvila se je prava drama, ki je zahtevala veliko živcev in moči. Odločala je ena žoga, tokrat je bila sreča na naši strani. Mislim, da smo zelo dobro odigrali prvi polčas, dvakrat smo naredili razliko sedmih točk. Tudi v drugem polčasu smo imeli nekaj časa vse pod nadzorom, zadnja četrtina pa je bila v rokah Rogaške. Imeli smo težave z obrambo, skokom, Slatničani so zadevali tako izpod koša kot iz razdalje. Letos smo preigrali že toliko tekem, da vemo, da nekaj slabših trenutkov še ne pomeni konca. Tudi sami smo bili večkrat v položaju, v katerem je bila danes Rogaška. Janković je zadel za tri točke in na koncu zadel še odločilen met. Serija se zdaj seli v Ljubljano."

Video