Union Olimpija - Helios 96:73

Union Olimpija je v 3. krogu Lige Nova KBM za prvaka v Stožicah visoko premagala domžalski Helios Suns.

Po nesrečnem porazu v prejšnjem krogu v Rogaški Slatini, s katerim so prekinili niz enajstih zmag v Ligi Nova KBM, so se košarkarji Uniona Olimpije hitro vrnili v zmagovalne tirnice. V Stožicah so nadigrali aktualne državne prvake iz Domžal s 23 točkami razlike in tako zabeležili drugi par točk v skupini za prvaka. Na drugi strani Helios Suns ostaja brez zmage. Ljubljančani so vprašanje zmagovalca rešili že v prvem polčasu, v katerem so dosegli 55 točk oziroma imeli met za tri točke 10:19. Trojke je že tedaj zadelo šest igralcev, na koncu pa je med njimi izstopal Devin Oliver, ki je postavil rekord sezone Lige Nova KBM v statističnem seštevku. Štiriindvajsetletni Američan, ki je bil MVP 1. kroga Lige za prvaka, je tokrat zbral statistični indeks 39, kar je točko več od prejšnjega najvišjega dosežka Jakoba Čebaška iz devetega kroga. Oliver je dosegel je 24 točk (met iz 2 točki 8:9, trojke 2:4), 11 skokov ter imel po pet podaj in ukradenih žog. Union Olimpija je tekmo končala s 50-odstotnim metom izza polkroga (16:32), zbrala je 29 podaj, od dvanajstih igralcev, ki so dobili priložnost, pa jih je pet imelo dvomestne številke. Brandon Jefferson je zbral 12 podaj in 11 točk. Pri Helios Suns - nastopilo je le šest igralcev - je bil prvi strelec Tomaž Bolčina (20 točk, 9 skokov), sledila sta mu Urban Gorjanc (18 točk) in Simo Atanacković (14 točk, 10 skokov). statistika

Liga Nova KBM za prvaka se bo nadaljevala naslednjo sredo, 5. aprila. Ljubljančane čaka gostovanje v Laškem (ob 19.00).

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpije: "Šlo je za povsem drugačno tekmo kot v soboto, ko smo igrali pred nabito polno dvorano in agresivnemu tekmecu. Danes je imel Helios v rotaciji zgolj šest igralcev, saj ostali hranijo moči za zaključni turnir osmerice fantov do 19 let, ki se začne jutri. Domžalčani so večino prvega in del drugega polčasa igrali v conski postavitvi, kar se ne dogaja vsak dan. Zadovoljen sem z reakcijo po porazu z Rogaško. Veliko smo tekli, v obrambi smo sicer naredili nekaj napak, imeli pa smo odličen strelski večer. Čestitam igralcem za zmago, do tekme z Zlatorogom nas loči teden dni. Takrat bo potrebno pokazati še več."

Dejan Čikič, trener Helios Suns: "Za nami je težka tekma v Ljubljani, saj smo se pred njo odločili igrati le s šestimi članskimi igralci, vse štiri mladince pa spočiti na račun prihajajočega finalnega turnirja, ki se že jutri začenja v Kranju. Temu smo prilagodili tudi obrambno taktiko. Za poraz prevzemam vso odgovornost, saj sta bili kadrovska in taktična odločitev moja."