DRŽAVNI PRVAKI 2016-2017!

Union Olimpija je na četrti finalni tekmi Lige Nova KBM v Hali Tivoli suvereno pokorila Rogaško 94:78. Zmaji so državni prvaki po sedmih letih!

V Ligi Nova KBM se je v sredo odvila četrta in tudi zadnja tekma finala med ekipo Uniona Olimpije in Rogaške. Ljubljančani so na zadnjem obračunu v domači Hali Tivoli nadigrali ekipo Rogaške in dobili finalno serijo z rezultatom 3:1. Zadnji naslov državnih prvakov so košarkarji Olimpije osvojili v sezoni 2008/09.

Za Ljubljančane je to najuspešnejša sezona po 2008/09. Tedaj so bili namreč nazadnje zmagovalci pokalnega in državnega tekmovanja. Union Olimpija je od leta 1991 osvojila 43 državnih lovorik. Dvajsetkrat je bila najboljša v pokalnem tekmovanju, 16-krat v DP, sedemkrat pa je osvojila superpokal. Rogaška je drugič v treh letih igrala v finalu Lige Nova KBM in obakrat ostala praznih rok. V sezoni 2014/15 jo je s 3:1 premagal Tajfun.

Tokrat so gostitelji povsem prevladovali v drugem polčasu, posebej pa v zadnji četrtini, v kateri so hitro odločili zmagovalca. Pri gostiteljih se je s 30 točkami in petimi trojkami izkazal Brandon Jefferson, Dean Oliver, tudi najkoristnejši igralec finala, pa je prispeval 18 točk in sedem skokov. Na drugi strani pa je izstopal Darwin Davis z 29 točkami in kar sedmimi trojkami.

V prvi četrtini so imeli pobudo Slatinčani, ki so dobro zadevali mete za tri točke (5:7), a je Olimpija vedno našla priključek. V uvodu druge četrtine so gosti še okrepili ritem in povedli s 30:23, a so domači v drugi polovici druge četrtine po zaslugi Dražena Bubnića prišli do delnega izida 13:3 in vodstva s 36:33. V drugi polčas so domači nesli točko razlike in napovedali nov hud boj v drugem polčasu.

V tretji četrtini je šlo vse po načrtih domačih, ki so z dobro obrambo in učinkovitim napadom v 24. minuti prišli do vodstva z 49:41 po trojki Brandona Jeffersona, malce pozneje pa je Gregor Horvat zadel že za 51:41. Ko je Nikola Janković v 28. minuti poskrbel za dotlej najvišjo prednost Olimpije (62:51), se je zdelo, da je Rogaška v težavah. Toda gostitelji so si v zadnjih dveh minutah privoščili preveč napak, kar so Slatinčani kaznovali in se pred zadnjimi desetimi minutami spet približali (63:60).

V uvodu zadnje četrtine je Olimpija znova dvignila raven igre, po novi izjemni Jeffersonovi trojki pa v 32. minuti spet povedla za 11 točk (71:60). Isti igralec je nato s tremi prostimi meti prednost še povišal na 74:60, ko pa je spet Jefferson z novo trojko zadel za 84:65, je bil prvak znan.

Najkoristnejši igralec finalne serije: DEVIN MICHAEL OLIVER (Union Olimpija)

Gašper Okorn, trener Uniona Olimpoje: "Čestitke igralcem za zmago in osvojen naslov. Odigrali smo po najboljših močeh."

Damjan Novaković, trener Rogaške: "Vse je bilo odprto do rezultata 66:60, ko je Jefferson v zadnji sekundi zadel met za tri točke od table in začel svoj šov. Nismo ga mogli ustaviti. Čestitam vsem igralcem za sijajno sezono. Ni veliko manjkalo pa bi bila še boljša. Čestitam igralcem in strokovnemu štabu Uniona Olimpije za osvojeni naslov. Lahko smo ponosni na našo sezono, za konec pa smo napolnili še Tivoli. Še enkrat hvala izjemni publiki za fantastično vzdušje in podporo na vseh srečanjih."

Video